Wonen op een woonboot. Wat zijn de voor- en nadelen?

Een woning, maar dan op het water klinkt als veel mensen voor een droom. Varen op het water wordt vaak gezien als ultieme ontspanning en vrijheid, moet je nagaan al je er op kan wonen! Het heeft iets fascinerend en bijzonder. We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij.

Vrijheid

Wat je het vaakst als grootste voordeel hoort is de vrijheid en privacy die het wonen op een woonboot je biedt. Dit verschilt natuurlijk per aanlegplek, maar over het algemeen heb je een weids uitzicht en geen last van buren tegenover je die je woning in kunnen kijken. Op een warme dag, duik je gewoon vanuit je woonkamer het water in voor wat verkoeling en je sluit de dag af aan het water met een borrel, kijkend naar de ondergaande zon die in het water zakt. Dat is een uitzicht wat je nooit meer zou willen missen na het wonen op een boot!

Uniek wonen

Hoeveel mensen kunnen nu zeggen dat ze op een woonboot wonen? Dat zijn er maar weinig en het is zeker uniek wonen. Het is en blijft een boot, wat dus betekend dat je ook gewoon kan vertrekken met je huis en naar een andere plek kunt varen. Dit klinkt als een veel makkelijkere manier van verhuizen en geeft je ook veel vrijheid.

Onderhoud

Een woonboot bestaat voornamelijk uit hout en metaal. Dit zijn beide materialen die veel onderhoud nodig hebben. Zo ongeveer elk jaar mag je echt wel een opknapbeurt op de planning zetten. Om de zoveel jaar moet echt de woonboot geheel het water uit om groot onderhoud te kunnen plegen. Dit is natuurlijk een stuk grotere onderneming dan wanneer je een normaal huis een verfbeurt moet geven.

Sanitaire voorzieningen

Bijna geen enkele boot is aangesloten op het riool. Een boot heeft over het algemeen voor een wc een handpomp of een sanibroyeur. Dit is een soort vermaler of pomp die als riolering gebruikt wordt in plaats van een standaard riolering.

Indeling van de

woonboot

Een woonboot is over het algemeen een stuk kleiner dan een woning op het vaste land. Je moet creatief omgaan met de ruimte die je hebt en het zo praktisch mogelijk indelen. Normale meubels zijn vaak moeilijk aan boord te krijgen door smalle deuren en ruimtes. Dit vraagt om creatief denken en vele op maat bouwen. Hierdoor maak je wel een hele persoonlijke woning en benut je elke vierkante meter die je hebt optimaal.