Carbid schieten is een typische Nederlandse traditie die vaak in het Noorden, Oosten en Zuiden van Nederland wordt beoefend. Maar ook in Duitsland, België en Oostenrijk wordt aan carbid schieten gedaan. Hier in Nederland schieten we veelal carbid rond de jaarwisseling. Zo gaan we met zijn allen ‘knallend’ het nieuwe jaar in. Want bij carbid schieten draait het eigenlijk maar om één ding, het realiseren van de hardste knal. Carbid schieten met melkbussen wordt het vaakst gedaan. Om de beste en hardste knallen te realiseren moet jij je aan een aantal stappen houden. Carbid schieten is namelijk lastiger dan dat je waarschijnlijk denkt.
Stap 1: een goede voorbereiding is het halve werk
Voordat je begint met knallen moet je goed voorbereid zijn. Ten eerste heb je een aantal benodigdheden nodig. Zoals je waarschijnlijk wel had verwacht heb je voor carbid schieten uiteraard carbid nodig. Carbid is een steenachtig materiaal dat een organische verbinding van calcium en koolstof heeft. Het carbid heb je nodig om de knal te realiseren. Carbid kun je zowel online als in fysieke winkels kopen. De knal zul je vervolgens moeten realiseren in een melkbus of een stevig oud verfblik met een klein gaatje in de achterkant. Ook heb je een fakkel of gasbrander nodig, een flesje water en gehoorbescherming om je oren te beschermen tegen de harde knallen.
Stap 2: Het carbid plaatsen en activeren
Nu je alle benodigdheden bij de hand hebt kan het echte werk beginnen. De eerste echte stap is om het carbid in de melkbus of het oude verfblik te stoppen. Vaak wordt de carbid in verschillende brokken verkocht. Pak dan ook een aantal van deze carbid brokken om ze vervolgens in de melkbus te plaatsen. Wanneer je voor het eerst aan de slag gaat met carbid schieten zal het een beetje passen en meten zijn om de juiste hoeveelheid carbid te vinden voor de beste knal. Wanneer je het carbid in de melkbus hebt geplaatst voeg je een beetje water toe. Hierdoor zullen de benodigden gassen vrijkomen.
Stap 3: Het realiseren van de knal
Wanneer je de vorige twee stappen goed hebt doorlopen is het tijd voor het absolute hoogtepunt, het realiseren van de knal. Nadat je het water hebt toegevoegd aan het carbid is het noodzakelijk om direct de melkbus of het verfblik af te sluiten met een bal. De bal zorgt er voor dat de vrijgekomen gassen in de melkbus blijven. Wanneer het gas zich ophoopt neemt de druk in de melkbus toe. Nu zul je even moeten wachten, vaak een aantal minuten. Vervolgens houd je een fakkel of gasbrander tegen het gaatje van de melkbus. Nu ontploft het gas en krijg je als het goed is een flinke knal te horen!
Extra tip: veiligheid staat altijd op één voorop
Zorg er tijdens het carbid schieten voordat je de juiste veiligheidsmaatregelen treft. Kies altijd een rustige plek waar mens en dier niet lastig worden gevallen door het carbid schieten. Vaak is een weiland of een groot grasveld een mooie locatie. Om extra diervriendelijk te zijn kun je het weiland ook nog vrij maken van mollen. Het bestrijden mollen op een diervriendelijke manier is ook mogelijk met carbid. Je zorgt ervoor dat het gas in de molshopen wordt verspreid en dankzij de gasvorming zullen ze niet meer terugkomen. Daardoor blijft je tuin voor lange tijd mollenvrij. Zo blijven de mollen levend en hebben ze geen last van pijn.