gras

Niet meer wachten tot Oud en Nieuw maar het hele jaar knallen

Ben je een echte fan van vuurwerk en begint het bij jou in oktober al te kriebelen? Dan is het eigenlijk jammer dat het de rest van het jaar niet toegestaan is om vuurwerk af te steken. Wat wel gewoon toegestaan is, is carbid schieten. Op het platteland is dit bekender dan in de Randstad, maar het is overal leuk om te doen. Je hebt er heel weinig van nodig. Zo kan je met carbid 5 kilo tot wel 300 keer knallen! Je kan het dus het hele jaar door doen en je hebt nog meer plezier voor je geld ook! 

Hoe werkt het?

Carbid schieten is eigenlijk heel simpel. Je stopt een stukje carbid in een blik, melkbus, verfblik of verzin het maar waar een deksel op kan, daar doe je wat water bij en dan kan je het aansteken. Wanneer het deksel dan wegschiet krijg je een flinke knal. Hoe hard de knal is hangt af van verschillende dingen. Zo is de verhouding tussen water en carbid belangrijk, de grootte van de bus en natuurlijk ook de kwaliteit van het carbid. Ook is het belangrijk om op de veiligheid te letten. Draag bijvoorbeeld altijd een veiligheidsbril en let goed op de omgeving.

Een goede plek

Carbid schieten kan je het beste doen op een plek met veel ruimte, een weiland of grote tuin bijvoorbeeld. Het is echter vervelend als je dat hebt maar de grasmat wordt verpest door ongedierte. Vaak zijn de daders dan woelmuis in gras. Die graven allemaal gaten vlak onder de grasmat. Dat zorgt ervoor dat het gras afsterft en inzakt. Ook ontstaan er allemaal kleine zandhoopjes in de tuin. Als je hier last van hebt zal je aan de slag moeten. Het is namelijk heel veel werk om deze dieren te bestrijden. Daar zijn verschillende manieren voor met voordelen en nadelen. 

Hoe kom je ervan af?

Er zijn verschillende manieren om woelmuizen te bestrijden. Veel mensen denken als eerste aan gif, maar dat mag niet. Het gebruik van gif om ongedierte te bestrijden is namelijk verboden. Dat is nieuw. Sinds 1 januari 2023 mogen particulieren geen nieuw gif om muizen of ratten te bestrijden meer kopen. Het gebruik ervan is vanaf eind 2023 ook verboden. Dat komt omdat de risico’s voor mensen, andere dieren en het milieu te groot waren. Ook is het vaak geen permanente oplossing. Als je dus last hebt van woelmuizen zal je voor een andere manier moeten kiezen. Gelukkig zijn die er wel!

Andere methoden tegen de muizen

Het gebruik van gif is dus niet toegestaan, maar wat dan wel? Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor het gebruik van carbid. Met carbid kun je eenvoudig ervoor zorgen dat de woelmuis niet meer terugkomt. Je graaft een dieper gat in de hoop waar zij in het gazon hebben gewroet en daar doe je een stukje carbid in. Je gooit er wat water op en daardoor vindt er gasvorming plaats. Door de chemische reactie ontstaat er een onprettige plek voor de woelmuizen waardoor ze niet meer terugkomen!