Sta jij te popelen om een nieuwbouwhuis aan te schaffen? Of durf jij zelfs de stap te wagen om een huis speciaal voor jou te laten bouwen? Zorg dan dat jouw nieuwe woning een voorloper is binnen de woningbouw door een duurzame woning te laten bouwen.
Duurzame bouw
Veel bouwbedrijven pleiten tegenwoordig dat zij duurzaam bouwen, maar wat houdt dit precies in? Elk bedrijf heeft hiervoor een eigen interpretatie, dus zorg ervoor dat jij duidelijk weet wat jij wilt, zodat je goed kan beslissen of jouw huis voldoet aan jouw duurzame eisen. Let hiervoor op de keurmerken en certificaten die het bouwbedrijf bezit die jouw huis bouwt. PEFC en FSC keurmerken tonen aan dat het hout, papier en karton op een eerlijke en duurzame manier gewonnen zijn. Het BREEAM-NL Nieuwbouw & Renovatie keurmerk toont aan dat de woning op verschillende niveaus voldoet aan duurzaam bouwen. Er zijn nog veel meer keurmerken en certificaten, dus kijk vooral welke passen bij jouw doeleinden.
Verplichte BENG-woningen
Vanaf 2020 moeten woningen BENG gebouwd worden. BENG staat voor Bijna Energie Neutraal gebouw. BENG-eisen hebben drie indicatoren/eisen. Er zit een maximum aan de hoeveel energiebehoefte en primaire fossiele energiegebruik van de woning. Ook moet er een bepaald minimum aan duurzaam opgewekte energie zitten in het energiegebruik. Controleer dus dat het bouwbedrijf waarmee je samenwerkt rekening houdt met al deze eisen, zodat je niet met problemen blijft zitten. Doordat dit nog een vrij nieuwe Europese wetgeving is, kan het zijn dat niet elk bouwbedrijf hier al goed op let.
Toekomstgerichte NOM woningen
Wil jij nog een stap verder gaan dan met een BENG-woning? Dan is een NOM-woning perfect. NOM staat voor Nul-Op-de-Meter. Dit betekent dat aan het einde van het jaar, de meter op nul moet staan. Dit is niet alleen de meting van het verbruik van de woning zelf, maar ook wat erbij is gekomen bij het bouwen van de woning. Dit is dus écht duurzaam bouwen, omdat ze zelf hun energie opwekken voor zowel hun eigen bouw als voor jou als bewoner. Zo bespaar je jezelf een hoop kosten, je beperkt het gebruik van fossiele energie en hebt een goed geïsoleerd huis. Toonaangevend voor iedereen in je omgeving dus.
Duurzame materialen en circulair bouwen
Dit is misschien wel de grootste basis van duurzaam bouwen. Het gebruik van duurzame en misschien zelfs zo veel mogelijk gerecyclede materialen. Niet alle bouwbedrijven werken met het recyclen van materialen, omdat dit ongelooflijk veel pas- en meetwerk is. Als jij dit belangrijk vindt en bijvoorbeeld bepaalde materialen vanuit je ouderlijk huis in je nieuwe woning wil, dan is het goed om te zoeken naar een bouwbedrijf dat jou kan helpen met deze vorm van duurzaam bouwen. Het gebruik van duurzame materialen kun je gemakkelijk checken door de keurmerken van het bouwbedrijf te controleren. Voor het gebruik van oude materialen die je zelf hebt gevonden om te recyclen, zal echt contact opgenomen worden met een groen bouwbedrijf dat hier graag mee helpt.